Wie de Elfstedentocht rijdt vraagt zich af: haal ik de finish op de Bonkevaart of strand ik net voor de finish bij de tegeltjesbrug in Giekerk? Moe en uitgeput. Peinzend: had ik harder moeten trainen, gezonder moeten eten, meer moeten rusten?
Denk dan eens terug. Wanneer begon je met trainen? Wist je waar je stond qua conditie, spierkracht en mentale veerkracht? Investeerde je in een paar dikke schaatsen of dacht je dat het wel lukte met die van vier jaar terug?

Je ambities
Ook als ondernemer worstel je met die vragen. Je stelt doelen. Bent ambitieus. Je wilt groeien of je bedrijf straks goed verkopen. Maar wat als je die doelen niet haalt? Moet je nog harder werken? Meer investeren en mogelijk nieuw kapitaal aantrekken? Elke dag opnieuw zoek je naar de sleutel van succes.In alle gevallen is er een ding cruciaal: je startpunt. Als je nu een waardebepaling zou laten maken, waar sta je dan? En als die waarde tegenvalt, wat moet je dan doen om je doelstellingen wel te halen? Als je dat weet kun je gericht trainen, om in de sfeer van schaatsen te blijven.

IJsmeting
Die waardebepaling is als een ijsmeting. Die laat namelijk exact zien hoe je onderneming er in de huidige markt voor staat. Een feitelijk rapport dat vertelt waar het ijs dun is, en waar dik. Waar de wakken zitten of hoe je een alternatieve route kunt schaatsen.

Kortom, een leidraad om je plek in de markt te kennen en betere beslissingen te nemen.

Hoe stel je zo’n waardebepaling op?
Een verstandige ondernemer laat dat opmaken door een professionele, onafhankelijke partij. Omdat je dan verzekerd bent van een reële weergave van de werkelijkheid. Ben je nog een start-up, dan gelden de toekomstige verwachtingen als basis voor de bepaling. Bestaat je bedrijf langer, dan zijn historische en toekomstige projecties het uitgangspunt. Je ziet je onderneming in z’n totale context. Ook in relatie tot de markt. Alle fiscale, juridische en economische aspecten worden meegenomen. Inclusief een uitgebreide SWOT-analyse.

 Wees realistisch
Waarom is een realistisch beeld en een onafhankelijke rapportage zo belangrijk? Laat ik een voorbeeld geven. Stel, je hebt groei ambities. In de zin van meer personeel, een groter kantoorpand of meer machines. Je werft aandeelhouders om kapitaal aan te trekken. Die zijn altijd uitermate geïnteresseerd in de waarde per aandeel. Een eerlijke waarde. Goed onderbouwd. Ze willen dat je je zaakjes op orde hebt, met cijfers die iets over de groeipotentie zeggen. Een gestage cashflow door de jaren heen of op z’n minst een stabiele. Hoe blijft de onderneming concurrerend? En nieuwe markten aanboren, hoe zit het daarmee?

De marktwaarde wat opblazen
Met de professionaliteit van je waardebepaling ga je nu het verschil maken tussen falen en succes. Blaas je de waarde op? Wees gewaarschuwd: een serieuze, potentiële aandeelhouder of koper die weet waar het over gaat, trapt er niet in.

Spiegel
Je hebt overigens nog een reden voor een tussentijdse onafhankelijke waardebepaling. Daarmee heb je namelijk een geweldige basis om je bedrijf de komende jaren op koers te houden. Te maximaliseren. Op gestructureerde wijze geef je richting en neem je weloverwogen beslissingen, om uiteindelijk je doelen te bereiken. Of het nu om groei, stabilisatie of een hogere marktwaarde gaat. Niet stranden bij de tegeltjesbrug voor jou, maar glansrijk op de Bonkevaart in Leeuwarden over de finish.

Over Bert Hidding
Als Register Valuator ben ik gespecialiseerd in het bepalen van de waarde van ondernemingen. Gevestigd in het noorden van het land, kenmerkt mijn werkwijze zich door een nuchtere, realistische en onafhankelijke kijk op bedrijfswaarderingen. Exact wat er nodig is bij en aan- en verkoop van ondernemingen, zakelijke geschillen tussen aandeelhouders of bij echtscheidingen. Daarnaast leent een bedrijfswaardering zich uitstekend voor het vergroten van de aandeelhouderswaarde. Als Register Valuator ben ik aangesloten bij het NIRV, de beroepsvereniging voor Register Valuators in Nederland. Er zijn zo’n 300 RV’ers in Nederland, waarvan ik een van de weinigen ben die zich op de drie noordelijke provincies richt. Voor vragen kijk gerust op https://www.indicatio.nl of neem contact op via bert.hidding@indicatio.nl.