Ik ben een echte noorderling: nuchter en eigenzinnig. Doe maar gewoon. Maar vergis je niet. Ook noorderlingen zijn mensen van vlees en bloed. Met emotie. Denk maar aan Groningers en de gaswinning. Of de blokkeerfriezen.
En misschien verwacht je het niet, maar ook in mijn vak als Register Valuator lopen de gemoederen soms hoog op. Ondernemers komen bij me voor een onafhankelijke waardebepaling van hun bedrijf. Om uiteenlopende redenen: ze gaan met pensioen of er speelt een geschil met aandeelhouders. Of er is sprake van een scheiding. Gevoelskwesties!
Maar als dan de verkoopwaarde tegenvalt, komt er nog een emotie bij: teleurstelling. Heb je daar dan 24/7 aan gewerkt? Heb je daar al je geld én je tijd in gestoken?
Noorderling of niet, je ligt er wakker van.
Nou kun je aan de omstandigheden niet altijd wat doen. Maar aan het werken aan een optimale waarde van je bedrijf wél.
Daarom geef ik je vier belangrijke tips, waarbij je je gevoel even uit mag schakelen.
1. Investeerders en kopers houden niet van risico
Bouw de afhankelijkheid van je aandeelhouder(s) zoveel mogelijk af. Werk aan een klantenportefeuille met vele waardevolle klanten. Dus niet een of twee grote opdrachtgevers die meer dan de helft van je omzet genereren, want dan ben je te kwetsbaar. Je koper wil zekerheid en continuïteit. Ook als er een opdrachtgever onverhoopt wegvalt.
Waar potentiële kopers ook op letten: zorg dat je administratie op orde is. Je boekhouding. Je rapporteert met stevig onderbouwde prognoses en laat zien dat je sturing en controle naleeft en vastlegt.
2. Optimaliseer je werkkapitaal
Je werkkapitaal heeft invloed op de uiteindelijke verkoopopbrengst, als je kunt aantonen dat dit over meerdere jaren verbetert. Een optimaal werkkapitaal leidt namelijk tot een hogere cashflow en daarmee stijgt de waarde van je aandelen.
3. Heb je groeipotentie?
Hoe schaalbaar is je onderneming? Met andere woorden: kan jouw bedrijf groeien zonder al te veel knelpunten? Voor een ambitieuze nieuwe eigenaar is dat belangrijk. Kan deze zonder al te veel investeringen groeien, dan zal deze partij bereid zijn meer te betalen.
4. De juridische organisatie
Denk goed na hoe je je onderneming juridisch inricht. Omdat dat (later) rompslomp voorkomt én omdat je zo een hogere netto-opbrengst kunt realiseren. Ben je (mede-) eigenaar van een eenmanszaak of een VOF, dan betaal je direct belasting over de volledige koopsom. Bij een holdingstructuur van BV’s kun je dat voorkomen door de aandelen te verkopen en niet direct de winst aan jezelf uit te keren. Dat kan fiscaal voordeliger zijn. Ook kun je een tussenholding voor onroerend goed oprichten. Hiermee kun je op een later tijdstip beslissen of je het vastgoed al dan niet mee verkoopt. Bij wijziging van je juridische structuur moet je echter wel rekening houden met vervreemdingsverboden van minimaal 3 jaar.
Neem deze tips ter harte want laten we eerlijk zijn: als het moment daar is, wil je maar een ding: snel verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs. Een goede voorbereiding is een must.
Houd de regie en kijk nu vooruit. Je bespaart jezelf de ‘had ik maars’ en ‘wist ik maars’. En is er ruimte voor die ene, prachtige emotie: proosten op een succesvolle verkoop.
Bert Hidding
Register Valuator bij Indicatio
Over Bert Hidding
Als Register Valuator ben ik gespecialiseerd in het bepalen van de waarde van ondernemingen. Gevestigd in het noorden van het land, kenmerkt mijn werkwijze zich door een nuchtere, realistische en onafhankelijke kijk op bedrijfswaarderingen. Exact wat er nodig is bij en aan- en verkoop van ondernemingen, zakelijke geschillen tussen aandeelhouders of bij echtscheidingen.
Daarnaast leent een bedrijfswaardering zich uitstekend voor het vergroten van de aandeelhouderswaarde. Als Register Valuator ben ik aangesloten bij het NIRV, de beroepsvereniging voor Register Valuators in Nederland. Er zijn zo’n 300 RV’ers in Nederland, waarvan ik een van de weinigen ben die zich op de drie noordelijke provincies richt. Voor vragen kijk gerust op https://www.indicatio.nl of neem contact op via bert.hidding@indicatio.nl. J