De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen‘ zou uitverkocht zijn, als ik de ondernemers inschrijf die hun bedrijf pas laten waarderen als de oude dag nadert.

Ik overdrijf niet. Veel ondernemers zien hun bedrijf automatisch als pensioen. En een goed pensioen.

Goudmijn
Die aanname is natuurlijk niet zo gek. Je ziel en zaligheid zit in je onderneming en je personeel. Je investeert voortdurend met het oog op continuïteit, op groei. Je maakt zoveel mogelijk winst. En als de zaken goed gaan, dan ben je gerust op dat ene moment. De dag dat je je bedrijf verkoopt om van een welverdiend pensioen te genieten. Net als die relatie die onlangs zijn business verkocht. Hoe rekende hij ook alweer? Zoveel keer het bedrijfsresultaat of de omzet?

En daar gaat het mis. Want jouw bedrijf is dat van hem niet. Jouw verkoopmoment zal onder andere marktomstandigheden zijn. Onder welke condities wil je dat de kopende partij je personeel overneemt? Tal van factoren zijn van invloed op de uiteindelijke waardering van jouw bedrijf. Los daarvan: heb je helder wat jouw pensioenwensen zijn? Tot hoe lang wil je doorwerken? Hoeveel tijd heb je nog om de waardering te beïnvloeden?

Een slimme ondernemer anticipeert op de toekomst. Want als ondernemer neem je risico, behalve als het om je welverdiende oude dag gaat.

Hoe anticipeer je daarop?
Laat daarom een tussentijdse waardebepaling maken en een persoonlijke financiële analyse na mogelijke verkoop. Zo kom je erachter hoe je ervoor staat. En wacht daar niet te lang mee. Misschien ben je hartstikke goed bezig. Ik merk dat dat mijn klanten enorm veel rust geeft. Maar blijkt die goudmijn uit slechts wat kolen te bestaan, dan hebben ze nu nog tijd om op gestructureerde wijze bij te sturen. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor. Niet alleen als het om pensioen gaat, maar ook bij scenario’s die om ziekte en overlijden gaan.

Hoe ziet zo’n waardebepaling van mijn bedrijf eruit?
Na inventarisatie laat ik je je bedrijf in zijn totale context te zien. Een analyse op economisch, fiscaal en juridisch gebied. In relatie met de huidige marktomstandigheden, maar ook in relatie tot de toekomstige. Ik merk dat dat soms confronterend is. Maar ook hoe ondernemers daardoor kansen zien om bij te sturen. Ze zien glashelder waar de kracht van hun onderneming ligt, en waar de grootste risico’s.

De volgende stap is dan alsnog zekerheden inbouwen of risico’s beperken. Of de waarde van je bedrijf optimaliseren. Heb je opties om je financiële risico’s te spreiden? Is vermogensopbouw buiten je onderneming om een mogelijkheid? Kun je bepaalde zaken fiscaal slimmer herstructureren?

Stof tot nadenken, waar ik je natuurlijk bij help. En zeer de moeite waard, als je de boot niet wil missen. Onlangs onderzocht Stichting Decision Makers Survey hoeveel ondernemers zorgen hebben om hun pensioen: maar liefst 40%. Toch geeft slechts 1 op de 3 het prioriteit.

Veilige haven
Zorg dat je bij die groep hoort. Een realistisch beeld van jouw onderneming geeft je inzicht in de koers die je moet varen om die veilige haven te bereiken. Dat geeft rust. En het scheelt je een kaartje voor die beruchte cursus: omgaan met teleurstellingen.

Weten hoe jouw bedrijf nu en straks in de markt ligt? Ik hoor het graag!

Bert Hidding
Als Register Valuator ben ik gespecialiseerd in het bepalen van de waarde van ondernemingen. Gevestigd in het noorden van het land, kenmerkt mijn werkwijze zich door een nuchtere, realistische en onafhankelijke kijk op bedrijfswaarderingen. Exact wat er nodig is bij en aan- en verkoop van ondernemingen, zakelijke geschillen tussen aandeelhouders of bij echtscheidingen. Daarnaast leent een bedrijfswaardering zich uitstekend voor het vergroten van de aandeelhouderswaarde. Als Register Valuator ben ik aangesloten bij het NIRV, de beroepsvereniging voor Register Valuators in Nederland. Er zijn zo’n 250 RV’ers in Nederland, waarvan ik een van de weinigen ben die zich op de drie noordelijke provincies richt.  Voor vragen https://www.indicatio.nl of neem contact op via bert.hidding@indicatio.nl.